hållbarhet.

Skrotningskampanj

för tvåtaktare med förgasare

Visste du att upp till 30% av bensinen i en tvåtaktsmotor med förgasare släpps rakt ut i vattnet? Tyvärr finns över 150 000 av dessa omoderna och miljöförstörande motorer kvar på fritidsbåtar i skärgården och i våra insjöar.

Att skrota din motor är enkelt även om det kostar att köpa en ny. Men jämför man med kostnaden för vår marina miljö och den bensin man faktiskt häller rakt ut i havet så kan nog summan för en ny motor vara värt det. Har du bestämt dig för att skrota rekommenderar vi att du går in på slutatankahavet.se

Vårt miljöarbete

Alla branscher, inklusive fritidsbåtbranschen, står idag inför stora utmaningar när det gäller klimatet och miljön. Vi måste alla ställa om och göra vad vi kan för att minska på föroreningar och utsläpp och hela branschen måste bli mer cirkulär och resurssnål. Det kräver bland annat teknisk utveckling av industrin och bättre hantering av föroreningar i mark och sediment på varv och marinor. Sweboat jobbar därför aktivt med att hjälpa berörda medlemmar med sitt miljöarbete och minska båtlivets avtryck i miljön.

Syftet är bland annat:

  • Arbeta proaktivt med miljöfrågan.

  • Minska giftspridningen och öka medvetenheten, både bland medlemmarna och deras kunder.

  • Skapa en nationell samsyn från myndighetshåll.

    I miljöprogrammet ingår bland annat:

  • Branschråd för hantering av båtbottnar

  • Branschråd för markkartläggning

  • Branschråd för anläggning av spolplatta

  • Kundbroschyr om ansvarsfull båtvård

  • Miljöskyltar

  • Checklistor & egenkontroll

  • Sweboats Miljöfond

  • Sweboats Miljöpris

  • TBT-identifiering

Här kan du ladda ner mer information om Sweboats Miljöprogram:


Sammanfattning av Sweboats Miljöprogram

NYHETER

SWEBOATS MILJÖPRIS

Sweboat har instiftat ett Miljöpris som belönar den person, organisation eller det företag som har gjort en bra och betydelsefull insats på miljösidan kopplat till båtlivet. Prissumman är 25000 kr och delas ut årligen.

Exempel på detta kan vara;

Ett miljöprojekt/-initiativ

En uppfinning som gagnar miljön och/eller miljöarbetet

En enkel insats med stor effekt på miljön

Miljöpriset delas ut årligen och är på 25 000 SEK.

Nomineringar kan skickas in löpande till Sweboats kansli via e-post info"at"sweboat.se.

Pristagare:

2024 Strandstädarna, Clean Sea och Spökgarn

2023 Hempel med sin produkt “Hempaspeed”

2022 Svenska Båttunionen

2021 Melissa Feldtman, Österåkers kommun

2020 Havsmiljöinstitutet

2019 Projektet “Optimist för havet”

“En trEdjEdEl av landEtS vuxna bEfolkning färdaS mEd fritidSbåt minSt En gång pEr SäSong.”

SwEboatS Miljöfond

Sweboat har startat en Miljöfond för att ge bidrag till medlemmar som vill vidta åtgärder för att värna om sin miljö och minska båtlivets avtryck. Fonden har i dagsläget samlat in över en miljon kronor.

Sweboat – Båtbranschens Riksförbund vill aktivt medverka till att minska och begränsa båtlivets avtryck i miljön. Det handlar om att informera sina kunder – båtägarna - och hjälpa sina medlemmar med sitt miljöarbete. Exempel är förebyggande åtgärder för miljövänlig hantering, informationsspridning och införande av miljövänliga alternativ.

Nu tillför Sweboat två viktiga delar till sitt redan nu omfattande miljöprogram för varv och marinor; instiftande av en Miljöfond och ett Miljöpris.

Syftet med Miljöfonden är att ge bidrag till Sweboats medlemmar som vill vidta åtgärder för att värna om sin miljö och minska båtlivets avtryck.

Ur Miljöfonden ska anslag kunna sökas till bidrag för miljöarbete som;

• Förebyggande åtgärder för att värna miljön
• Retroaktiva miljöåtgärder till exempel:
- Undersökning och kartläggning av föroreningar
- Saneringsåtgärder
- Anpassning av befintliga system
• Informationsspridning och attitydförändring

Medlen till miljöfonden skapas genom att Sweboatmedlemmar som väljer att delta årligen låter sina kunder bidra med en summa (i nuläget 200-400 SEK) per båt. Bidraget läggs på ordinarie debiterat belopp till kunden och går oavkortat till Miljöfonden.

Fonden är även öppen för bidrag och donationer.

Miljöfonden administreras som en fristående ideell stiftelse vid namn ”Insamlingsstiftelsen Sweboats Miljöfond” som garant att alla medel används till fondens syfte.

LÄS MER

BÅTMILJÖRÅDET

Sweboat är medlem i Båtmiljörådet som bildades 2007 och samlar myndigheter och organisationer som arbetar med båtlivets miljöfrågor. I rådet kan anslutna organisationer utbyta information och erfarenheter. Syftet är att skapa förutsättningar för ett mer miljövänligt båtliv. Båtmiljörådet drivs av Transportstyrelsen.

Båtmiljörådets miljöprogram

Båtlivet bidrar till ökad folkhälsa genom att erbjuda naturupplevelser och vila. Men alla som vistas i skärgården är också ansvariga för att bibehålla vår skärgårds- och båtmiljö. Alla insatser för en friskare miljö är värdefulla, och genom Båtmiljörådets miljöprogram arbetar vi gemensamt för ett hållbart båtliv. Innehållet i miljöprogrammet har utarbetats av en arbetsgrupp tillsatt av Båtmiljörådet och visar hur de aktuella miljöfrågorna bedöms, men innehåller också överenskommelser om åtgärder.

Båtmiljörådets lilla miljöguide

För att sprida kunskapen vidare till båtlivet har rådet tagit fram en broschyr ”Båtmiljörådets lilla miljöguide”, med fakta och konkreta tips på hur båtägare kan bli mer miljövänliga. Här kan man bland annat läsa om hur båtägare kan anpassa sin båttoalett till sugtömning, hur man håller båtbotten fri från påväxt utan giftiga kemikalier och om ett pågående projekt för båtskrotning.

Läs mer här:

Båtmiljörådets miljöprogram

Båtmiljörådets lilla Miljöguide

Medlemmar i Båtmiljörådet

Transportstyrelsen (ordförande)

Havs- och vattenmyndigheten

Naturvårdsverket

Kemikalieinspektionen

Sjöfartsverket

Länsstyrelsen i Stockholms län

Miljösamverkan Stockholms län

Miljöförvaltningen Göteborg

Sweboat - Båtbranschens Riksförbund

Svenska Båtunionen

Svenska Kryssarklubben

Svenska Seglarförbundet

Naturskyddsföreningen

Skärgårdsstiftelsen

Västkuststiftelsen

Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund

Svenska Petroleum och Biodrivmedel

Institutet Svenskt Marintekniskt Forum.