RÅd vid anlÄggning av Spolplatta

Att anlägga en spolplatta med reningsanläggning är förutom en viktig miljösatsning en stor investering som kräver både eftertanke och rätt projektering för att bli lyckad. Detta branschråd är en kortfattad guide genom processen.

Inventering

Kartlägg hur logistiken på ditt varv fungerar idag, hur den ska se ut när spolplattan är byggd och
försök även tänka dig in hur verksamheten ser ut i framtiden. Ha detta i åtanke när du väljer spolplattans placering. Förutom plats för spolplattan behövs det plats för en trekammarbrunn och en byggnad för reningsverket. Fundera var det renade vattnet ska rinna ut och om du ska ha andra funktioner vid spol- plattan som t.ex. oljebyte, konservering, tömning av båten, mm. Glöm inte möjlighet för belysning över spolplattan och evenuellt vind- och stänkskydd.

Tillstånd

För att få bygga en spolplatta behövs bygglov och tillstånd och i vissa fall även dispens från strandskydd. Det är viktigt att alla tillstånd finns på plats innan byggstart så kontakta Miljö & Hälsoskyddskontoret och Byggnadskontoret i kommunen och ta reda på vad som gäller.

Bygglov

För bygglov behövs konstruktionsritning för spolplattan och byggnader och planritning över området.
Ta kontakt med bygglovsavdelningen för att höra vilka regler som gäller och kartor som behövs. Sweboat har tagit fram en mall för en generell konstruktionsriktning för en spolplatta som finns att ladda ner på Mina Sidor på Sweboat.se under fliken ”Miljö”.

Strandskydd

Normalt omfattas allt byggande inom 300 m från strandlinjen av strandskydd. För att få bygga inom området krävs dispens från strandskydd. Dispensen söks hos kommunen, men Länsstyrelsen har rätt att ompröva kommunens beslut. Det räcker således inte bara med beviljat bygglov för att starta bygge utan dispens från strandskydd måste också vara beviljat.

Marklov

För anläggning av spolplattas behövs marklov från kommunens Miljö & Hälsoskyddskontor. Muddring eller ändring av strandlinjen kräver också marklov.

En generell konstruktionsritning finns på Mina Sidor på Sweboat.se

Val av reningsanläggning

Reningsutrustning efter spolplattan kan bestå av trekammarbrunn, eventuell oljeavskiljare och renings- verk samt utloppsledning.

Vatten från spolplattan

I steg 1, trekammarbrunnen, sker mekanisk rening genom att partiklar skiljs från spolvattnet och sam- las upp. Slutrening sker i reningsverket med hjälp av filter i steg 2. Beroende på typ av slutrening kan en oljeavskiljare behövas mellan stegen så lyssna med leverantören.

Reningsanläggningar finns med olika tekniker och kapacitet. Kraven på storlek och utformning av reningsanläggning kan variera mellan olika kommuner så kontrollera detta med kommunens Miljö & Hälsoskyddskontor.

Grundregeln är att ha en så stor trekammarbrunn som möjligt för att minimera antal tömningar. Samråd med leverantören av reningsanläggningen och mottagningsanläggningen om lämplig storlek. I avtalet med mottagningsanläggningen ska kraven på deklaration av innehåll, mottagningsdokumen- tation m.m. finnas med som har stor betydelse för tömnings- och driftskostnader.

Viktigt med trekammarbrunnarna är att det finns möjlighet att styra vattnet beroende på om tvättverk- samhet pågår eller inte. Det bör finnas möjlighet att leda vattnet förbi reningsanläggningen då det inte förekommer tvättning på plattan. Spolrännan bör vara tillräckligt bred så att den går att göra rent och tömma från sediment och skräp med hjälp av en spade, detta är särskilt viktigt innan eventuell omled- ning av vatten sker.

Reningsanläggning ska klara att rena vattnet till minst den grad som anges i Havs- och Vattenmyndig- hetens riktlinjer (se under länkar) men dialogen med det lokala Miljö & Hälsoskyddskontoret är viktig då en kommun kan tillämpa egna värden. Reningsanläggningen ska vara driftsäker, robust, enkel att göra service på och att sköta. Att välja en anläggning med hög driftsäkerhet och låga servicekostnader är bättre än att välja anläggning med det billigaste inköpspriset. Anläggningen ska också vara säker ur arbetsskyddssynpunkt och ergonomi.

Upphandling

När ditt företag handlar upp byggentreprenad gäller andra regler än då du köper entreprenadtjänster som privatperson. Sweboat rekommenderar att använda de standardavtal som Sveriges Byggindustri- er har tagit fram. På deras sajt finns finns bra information om vilka avtal som ska användas för entre- prenaden och som klargör ansvarsfördelningen.

Länkar

Hav och Vattenmyndighetens riktlinjer om båtbottentvätt, m.m:

https://www.havochvatten.se/hav/uppdrag--kontakt/publikationer/publikationer/2012-09-10-batbottent- vattning-av-fritidsbatar.html
Båtbottentvätt, samlade länkar från Miljösamverkan i Stockholms län:http://www.miljosamverkanstockholm.se/web/page.aspx?refid=97

Information om avtal för entreprenader:

http://www.bygg.org/entreprenadjuridik--affarsavtal/om-standardavtal__367