RÅd vid mÄrkning av kemiSka produkter i butik

Inledning

Enligt CLP förordningen, Classification, Labelling and Packaging, (klassificering, märkning och förpackning), skall enkemisk produkt vara klassificerad och märkt samt förpackade på ett korrekt sätt innan den släpps ut på marknaden. Det här ställer stora krav på dig som tillverkare, leverantör, importör eller återförsäljare. CLP-förordningen gäller för företag inom hela EU/EES och åtal kan väckas av myndighet om den inte följs.

En Sweboatmedlem som handlar av en annan medlem skall kunna känna sig trygg med att märkningen av den kemiska produkten är korrekt utförd.

Genom detta branschråd vill vi underlätta för både producent/grossist och detaljist att förstå vilka krav som CLP-förordningen ställer.

Bakgrund

Sedan 1 juni 2017 skall alla kemiska produkter vara märkta enligt CLP – förordningen.

En producent/grossist inom båtbranschen som sätter omärkta eller felmärkta kemiska produkter på marknaden kan orsaka problem för sig själv och detaljist.

En detaljist som får omärkta eller felmärkta produkter riskerar att få dyra sanktions- avgifter vid en inspektion.

Korrekt märkning

En konsument som köper en kemisk produkt skall lätt kunna se de farliga egenskaperna på förpackningen, i forma av märkning och varningstext, och upplysas om hur användningen görs på säkrast sätt samt vilka risker som finns. Detta ska göras på svenska.

Om konsumenten vill ha ett säkerhetsdatablad ska detta kunna tillgodoses av den som säljer produkten.

Exempel på varningstext och märkning på kemiskt produkt för konsument:

En kemisk produkt för yrkesmässigt bruk ska förutom rätt märkning på förpackningen och varningstext ha ett säkerhetsdatablad med 16 punkter. Säkerhetsdatabladet skall hållas tillgängligt för användaren. Om produkten säljs i Sverige så skall informationen finnas på svenska.

En ny märkningsuppgift ska anges på produktmärkningar från och med 2020 – en kod med 16 tecken som kallas för unik formuleringsidentifierare (Unique Formula Identifier, UFI). År 2025 kommer denna kod att vara obligatorisk i märkningen på alla produkter som klassificerats avseende hälsofaror och fysikaliska faror. Importörer, och nedströmsanvändare, som släpper ut sådana, produkter på marknaden blir skyldiga att tillhandahålla, särskild produktinformation, inbegripet UFI-koden, till giftinformationscentraler. Verktyg och stöd för att ta fram koden finns på Echas webbplats om giftinformationscentraler (https://echa.europa.eu/sv)

(Källa KEMI)

Vem ansvarar?

Leverantörer är enligt CLP-förordningen ett samlingsbegrepp för alla aktörer inom leverantörskedjan som tillhandahåller en kemisk produkt (ämne eller blandning) på marknaden. För båtbranschen innebär det att producent, grossist och detaljist ingår i begreppet.

Ett företags ansvar och skyldighet beror på vart i leverantörsledet det är. Ett företag kan ha flera roller.

Oavsett var i ledet företaget är finns ett grundläggande ansvar för att de kemiska produkterna som tillhandahålls är korrekt märkta.

Tillverkare är den som tillverkar en kemisk produkt (ämne eller blandning). I Båtbranschen går oftast producenter under denna benämning.

Som tillverkare inom EUU eller EES-land har man ansvaret för att klassificera, märka och förpacka den kemiska produkten enligt CLP-förordningen innan den släpps ut på marknaden.

Tillverkare kan också vara importör/distributör.

Importör är den som importerar en kemisk produkt (ämne eller blandning) för att släppa ut på marknaden oavsett om det är för eget bruk eller att sälja vidare.

I Båtbranschen går oftast grossister under denna benämning.

Som importör av kemisk produkt från tillverkare inom EU eller EES-land har man ansvar för att kontrollera att produkten är korrekt klassificerad, märkt och förpackad enligt CLP-förordningen innan den släpps ut på marknaden. Själva klassificeringen, märkningen och förpackningen ska vara gjord av tillverkaren då det är dennes ansvar.

Som importör av kemisk produkt från tillverkare utanför EU eller EES-land har man ansvar för att klassificera, märka och förpacka den kemiska produkten enligt CLP-förordningen innan den släpps ut på marknaden.

Som importör ansvarar man också för att lämna uppgifter till Giftinformations- centralen om så krävs.

Importör kan också vara distributör.

Distributör är den som köper en kemisk produkt från annat företag (tillverkare/importör/annan distributör) inom EU eller EES-land i syfte att sälja eller på annat sätt överlåta till konsument eller företag. I Båtbranschen går oftast detaljister under denna benämning.

Som distributör har man ansvar för att kontrollera att produkten är korrekt klassificerad, märkt och förpackad enligt CLP-förordningen innan den släpps vidare ut på marknaden

Det är inte distributörens ansvar att göra själva klassificeringen, märkningen och förpackningen av de kemiska produkterna men däremot ansvaret att detta är korrekt gjort, precis som för importören.

Tillsynsmyndighet kontrollerar främst distributören vilket gör att det är denne

som först drabbas vid eventuella felaktigheter i klassificering, märkning och förpackning vilket kan resultera i böter eller sanktionsavgifter.

Distributörer kan även vara tillverkare/importör.

Ställ krav på korrekt märkning!

En distributör (i båtbranschen oftast detaljist) ska med stöd av CLP- förordningen ställa krav på tillverkare, importör eller annan distributör (i båtbranschen oftast producent eller grossist) att den kemiska produkten är rätt klassificerad, märkt och förpackad.

Upptäcker en distributör fel eller brister på märkningen skall denne plocka bort produkten ur sitt sortiment och kontakta den som levererat produkten för att bestämma vilka åtgärder som ska vidtas, till exempel ommärkning eller retur.

Ansvarskedjan

Tillsynsmyndighet kan vid felaktig eller bristfällig märkning av en produkt i vissa fall göra en åtalsanmälan som kan leda till böter. Vilka brister som leder till åtalsanmälan styrs av miljöbalken.

Tillsynsmyndighet kan även utfärda en sanktionsavgift, beloppet styrs av felaktighetens omfattning.

Mer information om CLP-förordningen finns på www.kemi.se

FÖrvaring av farliga Ämnen i butik

Beroende på vilka farliga egenskap de olika ämnena har så skall de förvaras olika.

Brandfarliga ämnen

Brandfarliga ämnen förvaras i brandavskiljande skåp, eller fritt med föreskrivet säkerhetsavstånd

Om förvaringen av brandfarliga ämnen sker i brandavskiljande skåp behövs inget särskilt avstånd mellan skåp, lättantändligt material eller utrymningsväg beaktas.

Med ett brandavskiljande skåp kan man förvara en större mäng brandfarliga ämnen än om det finns fritt i butiken, skåpen finns för upp till 1000 liters förvaring.

Förvaring av brandfarliga ämnen eller gaser fritt i butik

Brandfarliga ämnen skall ha ett säkerhetsavstånd på minst 6 meter från lättantändligt material.

Säkerhetsavståndet till nödutgångar ska ha ett säkerhetsavstånd på minst 12meter.

Förvaring av brandfarliga ämnen på lager eller verkstad

Oöppnad förpackning skall förvaras likt förvaring i butik, i brandskåp eller brandcell. Öppnade förpackningar skall förvaras i ventilerade skåp eller brandceller med självdrag så att eventuella ångor avlägsnas.

Förvaring av andra kemiska ämnen

Kemiska ämnen som inte är brandfarliga ska enligt MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, förvaras tydligt skilt ifrån livsmedel och på en höjd så att en fyraåring inte kan komma åt produkten.

Säkerhetsdatablad

Ett säkerhetsdatablad skall enligt arbetsmiljöverket finnas tillgängligt för samtliga arbetstagare. Det behöver inte finnas fysiskt utan det kan finnas i digitalt format, antingen hänvisa till webben, ladda ner dem lokalt på server eller hemsida.

Det som skall finnas i egenkontrollpärmen är ett produktregister över de kemiska produkterna samt att alla på företaget ska ha tillgång till både registret och var/hur man får åtkomst till säkerhetsdatabladet.

Även arbetstagare som tex har servicebil och arbetar på fältet ska kunna ha direkt tillgång till säkerhetsdatabladen.

Konsumenter som begär ett säkerhetsdatablad på produkten skall kunna få det vid leverans av produkten

Sammanfattning

• Producenter/Grossister ska enligt CLP-förordningen se till att de kemiska produkter som levereras till detaljist är korrekt klassificerade, märkta och förpackade.

• Detaljisters ska med stöd av CLP- förordningen kräva av producent/grossist att de kemiska varor som levereras är korrekt klassificerade, märkta och förpackade.

• Tillsynsmyndighet som till exempel kommunens Miljö- och Hälsa- avdelning utövar i första hand tillsyn hos detaljisten och kan vid fel och brister ålägga en sanktionsavgift.

• Brandfarliga ämnen förvaras i brandavskiljande skåp, eller fritt med föreskrivet säkerhetsavstånd

• Ett produktregister ska finnas egenkontrollpärmen.

• Säkerhetsdatabad måste finnas tillgängligt för alla arbetstagare och till konsument på begäran.