RÅd kring Ägaridentifikation fÖr inbytesbÅtar och motorer

När du tar inbyten är det viktigt att kontrollera att den som lämnar in objektet är dess rättmätige ägare. Om det mot förmodan inte skulle vara det så kan du spara mycket tid och problem genom att tacka nej till affären från början. Nedan följer några enkla med viktiga råd:

Bakgrund

Det stjäls cirka 1 200 fritidsbåtar med motor i landet varje år. Det stjäls omkring 2 400 utombordsmoto- rer i landet varje år. Det själs cirka 1 200 fritidsbåtar utan motor varje år. Cirka ett 30-tal segelbåtar till- grips varje år. Cirka 2 200 ekor, jollar, roddbåtar, kanoter etc. stjäls också varje år. Det stjäls en mängd utrustning ur fritidsbåtar varje år.

Vart tar allt detta stulna gods vägen? Det mesta förs ut ur landet men en del av godset hamnar tillbaka i branschen, det är därför vi sammanställt detta råd så vi gemensamt kan göra vad vi kan för att försvåra för gärningsmännen.

Kort om juridiken

Lagen om god tro säger att gods åtkommet genom tillgreppsbrott (stöld) skall återlämnas till rättmätig ägare. Godset skall ligga i beslag hos polismyndigheten i tre veckor från det att underrättelse om be- slutet om att lämna ut godset, sänts till den från vilken godset beslagtogs. Denne har då möjlighet att överklaga beslutet. Det ska mycket till om godset inte återlämnats till den från vilket godset tillgripits.

Som handlare omfattas du av konsumentköplagen. Är en vara du sålt behäftad med fel kan köparen häva köpet, kräva köpeskillingen åter samt även kräva skadestånd (se Konsumentköplagen § 21 a).

Om du sålt stulet gods och detta framkommer, kan du bli tvungen att ta tillbaka godset och återbetala erlagd köpeskilling. Det finns även en risk att du vid handel med stöldgods kan bli misstänkt för häleri eller häleriförseelse (se Brottsbalken kap 9 § 6 och 7). Du bör därför direkt meddela polisen om du mär- ker att du har bytt in stulet gods Polisen tar godset i beslag och utreder vem som ska ha godset.

Sammanfattningsvis så bör du som handlare göra en noggrann kontroll innan du tar in exempelvis be- gagnade båtar och/eller marinmotorer vare sig som inbyte eller att sälja på kommission.

Gör så här:

Ta uppgifter på den som kommer med objektet i form av;

• Namn

• Personnummer

• Adress

• Telefonnummer

• Kopiera vederbörandes körkort/legitimation/pass så får du också en bild av personen. Glöm inte att hantera personuppgifterna enligt din integritetspolicy.

• Kontrollera uppgifterna genom att t.ex. ringa Skattemyndigheten på telefon 0771-567 567.

Kontrollera objektet, använd gärna Sweboats inbytesbesiktningsprotokoll. Det finns att ladda ner på Mina Sidor på Sweboat.se under fliken ”avtal, blanketter..”

• Notera fabrikat
• Notera modell
• Notera extra utrustning
• Notera speciella kännetecken, skador, klistermärken allt som avviker från original.

• Notera skrovnummer, observera hela skrovnumret/motornummer inklusive modellkod och häst- krafter. Gällande utombordsmotornummer så kontrollera också att samma motornummer finns på motorblocket som på riggen.

• Kontakta lokal polismyndighet och Larmtjänst (08-522 784 00) för att kontrollera objektet så det inte är efterlyst.

• Det är aldrig fel att vara frågvis och erbjuds du ett inbytesobjekt till ett allt för bra pris så är det förmodligen något som inte stämmer. Om den som lämnar in objektet godtar ett allt för lågt värde så ska du vara på din vakt.

Nyttiga telefonnummer

Polisen 114 14 Larmtjänst 08-522 784 00

Nyttiga webbadresser

www.larmtjanst.se www.larmtjanst.se/Aktuellt1/Temasidor/Tema-Batsamverkan