hållbart båtliv.

Miljöanpassat båtliv.

Här hittar du information om olika miljöfrågor som berör båtlivet på olika sätt. Här finns även tips på hur du kan minska din miljöpåverkan.

Dagens tillverkning av moderna insprutningsmotorer lyder under gällande EU- lagstiftning, d v s de gemensamt satta kvalitets- och miljömål som ryms inom det så kallade Fritidsbåtsdirektivet. Det innebär att alla motorer som tillverkas och säljs idag är minst så rena och bränsleeffektiva som lagen kräver. Har du en gammal tvåtakts utombordare, släpper den ut ungefär 30% bensin i vattnet och i luften som är helt oförbränd. Om du tankar alkylatbensin istället för vanlig 95-oktanig så minskar de mest skadliga utsläppen med 80 - 90% enligt leverantören.

På en del bensinmackar – både på land- och sjömackar – finns det alkylatbensin på pump som bara är obetydligt dyrare än vanlig bensin. Alkylatbensinen påverkar inte din motor på något negativt sätt och finns även på dunk på de allra flesta bensinstationer. I förhållande till merkostnaden är miljövinsten stor! Använd även alltid biologisk nedbrytbar tvåtaktolja.

Har du en dieselmotor så kan man tanka diesel med HVO-inblandning. Det fungerar för alla dieselmotorer och ger enligt leverantören framförallt lägre koldioxidutsläpp. Undvik däremot diesel med FAME/RME-inblandning som kan ge upphov till bakterietillväxt i tanken med igensatta filter och i förlängningen motorstopp som resultat.

Ett bättre alternativ till fossil diesel är EcoPar Marin. Det är enligt tillverkaren en syntetisk paraffinolja till 100% baserad på restgas, som inte kan bilda bakterier & som ger renare utsläpp än diesel, är luktfri och dessutom har en mängd andra fördelar. Se www.ecopar.se för mer info.

Läs mer om drivmedel för båtar på Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet; www.spbi.se

Använd bästa bränslet.

som båtägare har vi ett ansvar att påverka miljön så lite som möjligt.

A och O är en ren båtbotten. Annars ökar bränsleförbrukningen markant! Om du väljer att bottenmåla din båt ska du bara använda godkända färger för de farvatten där din båt vistas. Många bottenfärger är skadliga för vattenlevande organismer. Du kan också hålla rent utan färg. Idag finns det båtbottentvättar som klarar de flesta båtar och många varv och marinor erbjuder lyft och avspolning. Har du en mindre båt,
till exempel en eka eller en mindre styrpulpetbåt, kan du dra in den till en strand och göra rent botten med en skurborste eller liknande förutsatt att du inte har gammal bottenfärg på som kan lossna.

För Östersjön finns även en kostnadsfri havstulpanvarning så du vet när du ska tvätta båten. För mer information och anmälan till varningsfunktionen se www.batmiljo.se. Där finns även många andra tips om alternativ till bottenfärger.

Håll botten ren.

Minska farten och kör rätt

Eco-Driving

Har du verkligen bråttom? Buller, fart och svallvågor hör på ett sätt ihop. En båt som körs mitt i planingströskeln låter mycket, drar mycket bränsle och gör som mest svall. Undvik att köra så att båten "gräver ner sig".

Det viktigaste är att man tänker på sin omgivning i dessa situationer och att man följer hastighetsreglerna. Har du en båt som inte planar så kör så långsamt du kan, högre fart ger högre motstånd genom vattnet med högre bränsleförbrukning och utsläpp som följd.

Se gärna vår film om eco-driving här intill. Fler filmer som inspirerar finns på på Upptäck Båtlivets Youtubekanal: www.upptackbatlivet.se/batfilmer

Återvinning av båtar

Just nu är ett bra tillfälle att skrota din gamla båt eller tvåtaktsmotor med förgasare då det utgår en skrotningspremie under 2024. Premien är tänkt att täcka kostnaden för återvinningen och sker genom initiativet Båtretur.

Båtretur var från början ett utvecklingsprojekt som Sweboat drev tillsammans med Båtskroten Sverige AB och Stena Recycling AB. Det resulterade i att det i dag finns ett nationellt nätverk för återvinning av fritidsbåtar som är tillgängligt över hela landet.

Privatpersoner anmäler sina uttjänta båtar till Båtretur där de tas om hand på ett miljösäkert sätt vilket minskar risken att nedskräpande båtvrak hamnar på båtuppläggningsplatser, längs stränder och i naturen.

Kontakta Båtretur på
Båtretur
eller 0771-80 81 81.

Läs mer i broschyren här Båtåtervinning


Töm toaletten rätt

1 april 2015 infördes förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas.

Möjligheterna blir bättre för varje år men både du och vi kan försöka påverka bl a kommuner att förbättra servicen ytterligare. Du som har toalett med tank som inte går att tömma till land; det finns numera relativt enkla och prisvärda lösningar för att konvertera till möjlighet för landtömning. Tala med ett servicevarv eller någon marinhandlare.

Hitta tömningsstationen närmast dig

Transportstyrelsen har sammanställt en förteckning över tömningsstationer för toalettavfall runtom i Sverige.
Stationerna är utmärkta på karta samt med "adress" och GPS-koordinater.

Du hittar förteckningen via länken här;
Hitta tömningsstationer

Saknar du någon station i förteckningen eller om någon av de befintliga är utmärkt med fel koordinater tar Transportstyrelsen gärna emot den informationen via e-post på adressen; Webbkontakt

Mer information finns om förbudet samt tömningsställen finns på Transportstyrelsen hemsida via länken här Toaavfall

FLER HÅLLBARA TIPS!

Byt ut din gamla motor

Har du en gammal tvåtakts utombordare så byt den mot en modern fyrtaktsmotor eller allra helst en el-motor. Det finns elmotorer även för större motor- och segelbåtar och utbudet växer hela tiden. Köp inte heller större motor än vad du behöver. Kan du inte byta ut motorn så se till att den är väl servad så att den går så effektivt som möjligt.

Planera din körning

Välj alltid kortaste väg och planera din körning. Fundera på om det kan vara en idé att ligga still i viken en extra dag.

Lasta båten rätt

Om du och din besättning sitter på det sätt som är bäst för din båttyp påverkar det också bränsleförbrukningen i positiv riktning – dessutom blir körningen både säkrare och behagligare. Se till att båten är jämnt lastad och inte blir för tung i aktern eller gräver ned sig för mycket i fören. Hör gärna med din marinhandlare om specifika tips för just din båt.

Segla mer!

Har du en segelbåt så försök att segla så ofta som möjligt. Det är både rogivande för dig och miljön samt helt utsläppsfritt under själva seglingen!

Besök Båtmiljö.se

Båtmiljö.se är en sajt utformad för att du som båtägare ska få kunskap, tips och alternativa lösningar för att värna om naturen och vårt marina båtliv.

Mer om båtmiljö

Det finns två bra foldrar med fakta och konkreta tips på hur båtlivet kan bli miljövänligare;


Använd rätt båtvårdsprodukter

Det finns idag en del miljövänliga båt- och bilvårdsprodukter som du kan använda dig av. Många bilvårdsprodukter går lika bra att använda till din båt. Se till att alltid leta efter det mest miljövänliga alternativet och se också till att du alltid slänger tomma och halvtomma flaskor och förpackningar på rätt sätt.


Båtmiljörådet

Båtmiljörådet är en sammanslutning där myndigheter och organisationer som arbetar med båtlivets miljöfrågor utbyter information och erfarenheter. Rådet har bland annat arbetat fram ett miljöprogram som består av tolv punkter där insatser behöver göras. Läs mer om Båtiljörådet genom att klicka här.

Här kan du ladda ner miljötipsen och informationen ovan i en folder:
Miljöfolder för nedladdning (pdf-fil)

 Hållbart Båtliv - Sweboats klimat och miljöproGRAM

Genom sitt nya klimat- och miljöprojekt skapar Sweboat – Båtbranschens Riksförbund med över 400 medlemmar – ett helhetsperspektiv för att minska båtlivets miljöpåverkan och verka för ett hållbart båtliv inom de områden branschen kan påverka.

Bakgrunden till projektet är att klimatfrågorna kommer allt närmare och i nyhetsflödena får vi nu höra dagligen att klimatförändringarna går fortare än vad någon hittills har förutspått. Båtlivet och båtbranschen måste därför ta ansvar för det som vi kan ta ansvar för; produktion, framdrivning, beteende, underhåll, förvaring och återvinning.

”Med projektet vill vi införskaffa och besitta relevant kunskap om båtlivets och båtbranschens avtryck på miljön, helt enkelt sitta med rätt fakta vid stora beslut. Detta ska ske genom ett nära samarbete med forskning, akademin, projekt, branschen och myndigheter” säger Mats Eriksson, vd på Sweboat.

Projektet, vid namn Hållbart båtliv - Sweboats klimat- och miljöprojekt, skall helt och hållet vara lösningsorienterat och praktiskt inriktat.

Att besitta rätt fakta och kunskap är kritiskt för projektet – och för klimatet. Det ska med underlag från expertisen forma de strategier och handlingsplaner som behövs för att på både kort och lång sikt drastiskt minska båtlivets och båtbranschens avtryck på miljön.

Sweboat driver redan ett omfångsrikt miljöprogram för sina marinor och varv med bland annat branschråd, kundinformation, mätning av båtbottnar med hjälp av XRF-instrument i samarbete med Svenska Båtunionen, återvinning av båtar m.m. Det finns även redan råd och tips till båtägare hur de blir mer klimatsmarta, bland annat genom att välja miljövänligare bränsle, körteknik för att åka bränslesnålt och överväga alternativ till giftig bottenfärg om möjligt.

Sweboat har även instiftat en ideell insamlingsstiftelse, Sweboats Miljöfond, för att ge bidrag till miljöförbättrande åtgärder hos sina medlemmar och tagit initiativ till ett miljöpris för att uppmuntra miljövänliga initiativ och innovationer.

”Vår vision är att båtbranschen ska halvera sin miljöpåverkan inom tio år och vi ska då i grunden ha förändrat branschens och våra kunders beteende, attityd och utvecklingstakt,” avslutar Mats Eriksson.